Arà è Sicilia
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Chef Carmelo Pannocchietti

from Sicily to the world - Carmelo brings tradition with creativity
always with careful attention using quality raw materials from the native Sicilian land

Philosophy

The ingredients are many colors: you just need to put them together

Biography

Nato a Modica, nella parte sud orientale della Sicilia, cresce ad Ispica nella provincia di Ragusa. A sette anni comincia a mettere le mani nella pasta per fare il pane. Inizia prestissimo la mattina e si reca al panificio di famiglia, portando con sé una candela per farsi luce per strada perché è buio. Da allora comincia la sua formazione nella panificazione, biscotteria, e si interessa anche ai primi piatti della tradizione della tavola calda. Apre il suo primo ristorante circa trenta anni fa, a Rosolini vicino alla sua città natale. Si tratta di una creperia, ancora esistente oggi, all’interno della pizzeria del fratello. All’inizio serviva a spingere il locale, invece ha come effetto il cambiamento della ristorazione locale. Da allora si lancia nell’avventura della ristorazione e nel catering di qualità.

Oggi è lo chef e proprietario del Ristorante Arà: è SUD, un luogo dove la mission è tenere alta l’espressione gastronomica della sua terra, la Sicilia, nel rispetto maniacale della qualità della materia prima. Carmelo invita i suoi ospiti a non farsi condizionare dalle percezioni sensoriali dettate dall’abitudine, ma di affidarsi al gusto della scoperta, della creatività e soprattutto della passione per la cucina.
Born in Modica, in the southeastern part of Sicily, he grew up in Ispica in the province of Ragusa. Carmelo had his hands in dough from the age of seven, starting in the wee hours of the morning on his way to the family bakery by candlelight. Here he prepared typical Sicilian desserts, biscotti, and pasta dishes for the diner. When he opened his first restaurant nearly 30 years ago in the nearby town of Rosolini, it was a crepery that served to give an extra push to his brother’s pizzeria, and instead ended up changing the entire local restaurant scene. It still exists today, continuing under the other Pannocchietti. From that point on, Carmelo launched into his intense adventure as a chef and restaurateur.

His kitchen in Florence at the Ristorante - Arà: è SUD aims to create the highest expression of Sicilian cuisine with the utmost respect for the raw materials and traditions of the Sicilian land.  He invites every guest to leave behind any preconceptions on Sicilian cuisine and trust in the passionate and dynamic way in which both Arà: È Sicilia and Arà: è SUD can offer both standard and dynamic gastronomic specialities made with quality, heart, and creativity.



Arà - TEAM

Dietro l'ambizioni di uno c'è sempre lo supporto di tanti che mettono le loro passioni al fianco facendo un lavoro di squadra. Senza li diversi ruoli del 'team' Arà non sarebbe stato realizzato a Firenze e poi anche a Roma.
Behind the ambitions of one person there is always the support of many people that bring their passions alongside and work together as a team. Without these people it would not have been possible to create Arà in Florence and all the way to Rome.

Contatti

email: araristorante@gmail.com
​Tel: +39 055 0684534
Ristorante Arà: è SUD

Arà è Sicilia

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